Nadchodząca Olimpiada 2024 w Paryżu to wyjątkowe wydarzenie. W ogromne przedsięwzięcie zaangażowane jest wiele firm. Pisaliśmy już o zaangażowaniu LVMH w projektowanie i przygotowanie strojów i akcesorió do wręczania medali najlepszym. Teraz warto zajrzeć od kuchni, do kuchni w wiosce olimpijskiej. Zaangażowani szefowie kuchni oraz przygotowane menu robi bowiem ogromne wrażenie.
Olimpiada 2024 od kuchni
Gdy światowe elity sportowe zaczynają przygotowania do Olimpiady 2024, nie tylko zmagania na torze czy boisku przyciągają uwagę. W samym sercu Olimpijskiej Wioski trwa równie ważne wyzwanie – stworzenie menu. Musi być pyszne, zdrowe i przyjazne dla środowiska. Codzienne wyżywienie 60 000 sportowców, trenerów i pracowników to ogromne przedsięwzięcie. Wymaga precyzyjnego planowania oraz innowacyjnych rozwiązań. Na szczęście, z pomocą przychodzą najwybitniejsi szefowie kuchni, którzy tworzą kulinarne arcydzieła dla olimpijskich sportowców.
Najlepsi szefowie kuchni opracowali menu, które łączy elegancję z odżywczymi wartościami. Zaspokoi potrzeby najwybitniejszych sportowców na świecie.
Amandine Chaignot z Paryża i Londynu: luksusowe dania dla olimpijskich sportowców
Amandine Chaignot, właścicielka paryskiej restauracji „La Pouliche” oraz szefowa kuchni w Rosewood w Londynie, zaprezentowała swoje kulinarne pomysły już w 2023 roku. Jej propozycja to wyrafinowane danie. Z pewnością zachwyci olimpijskich sportowców. „Perliczka powoli pieczona z sosem rakowym i kremowym sosem ‘poulette” to wykwintne połączenie. Łączy delikatność i intensywność smaków. Idealnie odpowiada to potrzebom intensywnie trenujących sportowców.
Alexandre Mazzia z Marsylii: kulinarna magia na igrzyskach
Kolejnym nazwiskiem, które pojawi się w “olimpijskiej kuchni” jest Alexandre Mazzia z trzygwiazdkowej restauracji „AM par Alexandre Mazzia” w Marsylii. Jego menu na Igrzyska Olimpijskie obejmuje dania takie jak „Ciecierzyce z ziołami i sosem z wędzonej ryby” oraz „Mus czekoladowy z malinami i risotto z quinoa.” Mazzia jest znany z kreatywnego podejścia do gotowania. Łączy zdrowe składniki z finezyjnymi technikami kulinarnymi. Sprawia, że jego potrawy nie tylko odżywiają, ale i zachwycają podniebienia sportowców.
W sercu Wioski Olimpijskiej znajduje się restauracja Sodexo Live. Oferuje ona 40 różnych posiłków każdego dnia Inspiracją są cztery różne tradycje kulinarne: francuska, azjatycka, afrykańsko-karaibska i światowa.
Olimpijskie menu na międzynarodowym poziomie
Olimpiada 2024 w Paryżu to nie tylko wielkie sportowe wydarzenie. Stanowi poważne przedsięwzięcie techniczne, organizacyjne, estetyczne i kulinarne. To doskonała okazja do zaprezentowania najbardziej zaawansowanych koncepcji kulinarnych i zrównoważonego rozwoju. Przepisy przygotowane przez najlepszych szefów kuchni oraz idea ekologicznych i etycznych praktyk w żywieniu sportowców tworzą wspaniałe tło dla olimpijskich zmagań. Dzięki takim inicjatywom, Olimpijska Wioska w Paryżu jest miejscem, gdzie sport, gastronomia i zrównoważony rozwój łączą się. Inspirujący przykład dla przyszłych Igrzysk Olimpijskich.
Redaktor Luxury News
Joanna Baran
źródło: delicious.com